Havuz Kapatma Sistemleri


TAŞIYICI ALÜMİNYUM KONSTRÜKSİYON :

Havuz Kapatma sistemleri tamamı alüminyum ve paslanmaz çelik malzemelerden mamul konstrüksiyon imalat ve monte edilerek kapatılmaktadır.

Havuz Kapama kullanılacak alüminyum taşıyıcı profiller özel tasarım ve yüjksek taşıyıcı özelliğine sahip patentli malzemelerdir.

Sistem alüminyum ana taşıyıcı kemerlerden ve bu kemerleri stabil hale getiren dolu boru kesitli profillerden oluşur. Kemer kesit kalınlıkları geçilecek olan açıklığa bağlı olarak 75mm den 200 mm ye kadar değişkenlik gösterir.

Genişliği 20m yi geçen projelerde “aluminium structural truss” taşıyıcı sistemi kullanılmaktadır. Bu projede kullanılacak profil “structural truss” kalınlığı 300mm dir. Profil kalınlıkları ve ara boşlukları projede belirtilmiştir.

Kemerler genel olarak parçalar halinde imal ve monte edilir. Sağ ve sol başlangıç kemer yayı üzerinde iki farklı radius bulunmaktadır. Böylece yanal yüzeylere yaklaştıkça yükseklik azalmasından kaynaklanan kullanım zorluğu ortadan kalkar ve mesnetlerde risk yaratan yatay yükler engellenir

Kemerler mahya noktasında birbirlerine alüminyum diletasyon elemanları ile bağlanır. Bu elemanlar da kemerlerin üst noktalarındaki eğimle aynı olacak şekilde önceden bükülmüş dolu kesitli alüminyum profillerdir. Kendi vida kanallarından yararlanılarak alüminyum kemerlere minimum 12 inox vida ile bağlanırlar

Diletasyon elemanlarının tek yönlü bükülmüş olan daha kısa bir parçası sabit raylarda ve hareket mekanizması kirişinde mevcuttur. Bu sistem kemerlerin birbirlerine bağlanmadan önce sabit durmasını sağlar.

Taşıyıcı kemerler birbirlerine değişik sistemlerin yapısında göre 1.3m ile 2.1m mesafede alüminyum dairesel kesitli dolu çubuklar ile bağlanırlar.Bu bağlantı :

a- Sistemin stabilitesini
b- Hareketli modülün eksenel kayma yapmasını
c- Deprem veya yanlış yükler ile açılma – kapama yapılması esnasında deformasyonu engeller.

T bar adı verilen bu çubukların içlerine metrik 10mm diş açılmış ve tüm boyda aynı istikamette monte edilmesi sağlanmıştır.

Alın kısımlarında sigma kesitli alüminyum düşey ve yatay profiller polycarbonat levhaları taşır. Bu profillerin düşey ve yatay bölünmeler isteğe göre değiştirilebilir. Prensip olarak taşıyıcılar her bir metrede bir adet kullanılır.

Taşıyıcı konstrüksiyonun profil kesitleri, T bar sayısı ve birbirlerine mesafesi, hareketli modüllerin genişlikleri projenin uygulanacağı iklim, denize göre yükseklik gibi faktörlere bağlı olarak değişir.

KONSTRÜKSİYON YÜZEY İŞLEMLERİ :

Taşıyıcı alüminyum kemerler, alın bölümlerinde yer alan profiller ve taşıyıcı kemerleri birbirine bağlayan alüminyum profillerin tamamı elektrostatik toz boya ile boyanacaktır.

Ham vaziyetteki profillerin yüzeyleri ekstrüzyon sırasında oluşmuş çapak, iz vs. gidermek amacı ile mekanik olarak temizlendikten sonra boya işlemi için kimyasal hazırlığı yapılır. Püskürtme olarak 70 mikron kalınlığa ulaşıncaya kadar boya uygulaması yapılır. Daha sonra ısıl işlemle uygulanmış olan boya tabakası sertleştirilir.

Hareketli elemanların üzerinde hareket ettiği raylar ve üzerine basılması muhtemel sabit zemin profilleri çizilmeyi engellemek amacı ile eloksal işlemine tabi tutulur.

Alüminyum profil renkleri standart üretimde BEYAZ, YEŞİL ve KAHVERENGİ dir.

Bu renkler dışında RAL kartelası renklerinden herhangi birini uygulama imkanı da mevcuttur. Ancak bu uygulama ekstra bir zaman ve maliyeti gerektirmektedir.

KAPLAMA :

Sistemde kaplama malzemesi olarak 16mm kalınlığında çift cidarlı İthal polikarbonat levhalar kullanılacaktır. Ağırlık olarak camdan 14 kat hafif olduğu için çok daha hafif taşıyıcılar sistem yüklerini karşılamaktadır. Polycarbonat malzemeler üstün ısı yalıtım değeri sayesinde ısıtma maliyetlerini de azaltmaktadırlar. Kullanılacak polikarbonat malzemenin rengi fiyatları değiştirmemektedir.

HAVUZ KAPATMA SİSTEMİN STABİLİTESİ :

Taşıyıcı kemerler ister hareketli ister sabit olsun alüminyum taban profillerinde sonlanmaktadır.

Bu profiller kemerleri zemine bağlamak için kullanılırlar. Taban profilleri önceden akslarından delinmiş olarak şantiyeye getirilir. Daha sonra sistemin ölçülerine göre markalanarak zemin delinir ve paslanmaz çelik dübeller vasıtası ile zemine bağlanırlar.

Bu uygulama her türlü hava koşulunda sistemin yukarı doğru hareket etmesine mani olur. Sabit ve hareketli modüllerdeki EPDM fitiller sayesinde levhalar ile bu profiller arasında hava sızdırmazlığı sağlanır.

Alın bölümlerinde yer alan profiller yine aynı tarzdaki özel bir taban profilinde sonlanırlar. Bu taban profili de zemine paslanmaz çelik dübeller ile bağlanmıştır.

Çelik dübel uygulanmasından sonra kullanılan fikse edici vidalar ve vida delikleri havşa başlı olduğu için hiçbir bağlantı elemanı dışarı taşma yapmaz.

HAREKET SİSTEMİ : ( MOTORLU )

Teleskopik sistemde modüller kendi hareketi için monte edilmiş olan raylar üzerinde kaydırılmak sureti ile hareket ederler. Hareketli modüllerde taşıyıcı kemerler raydan önce hareketli bir diğer profile monte edilirler. Bu profil üzerinde hareketi sağlayan tekerlekler yer alır. Tekerlek çapları profil kalınlığı ve ray genişliğine göre değişir.

Tekerlekler inox miller üzerinde hareket eden SKF rulmanlı naylon esaslı elemanlardır. Bu sayede hareket esnasında herhangi bir gürültü çıkarmaz. Tekerleklerin raya oturma kesiti dairesel olduğu için farklı itme güçlerinde ve rüzgarlı havalardaki açılımlarda sistemin yapacağı deplasman ile tekerlek yürümesi kasılmaz.

Hareketli profil ile ray arasında paslanmaz çelik bir köprü vardır. Bu eleman hareketli alüminyum profil raydan yukarı doğru çekildiğinde rayın özel tırnağına takılarak profillerin birbirinde ayrılmasını dolayısı ile sistemin uçmasını engeller. Sistemin yukarı doğru hareket edebilmesi veya uçabilmesi için çelik dübellerin betondan sökmesi gerekir.

MOTOR

Redüktörlü motorlar kullanılmaktadır. Hareket mekanizması sistem içerisine ustalıkla gizlenen evrensel zincir ile verilmektedir. Zincir kalınlığı, motor gücü, devir sayısı gibi teknik değerler hareket edecek yapının toplam ağırlığına göre hesaplanmaktadır. Motora ait bazı teknik değerler aşağıda verilmiştir. Farklı motorlar arasında senkronizasyon sorunu yaşamamak için tüm sistemin tek bir motor ile hareket etmesi uygun görülmüştür.

Kabuk yapıya ait toplam brüt ağırlık : 20.000 kg
Hareket edecek modullerin brüt ağırlığı : 15.000 kg
Redüktörlü motor : 1 ad
Redüksiyon oranı : 50/1
Motor gücü : 3 kwa
Transmisyon zincirleri : gizli
Zincir yatakları : alüminyum eloksal
Motor kumanda panosu : 1 ad
Uzaktan kumanda : –
Motor fren tertibatı : evet

SIZDIRMAZLIK VE AKSESUARLAR :

Hareketli modüller arasında bulunan hava sızdırmazlık fitilleri, üst polycarbonat levhalar ile solid levhalar arasındaki hava sızdırmazlık fitilleri, solid levhaların altındaki su yalıtım fitillerinin tamamı EPDM esaslıdır.

Fitillerin yapısı zaman içinde UV etkilerine maruz kalmaktan dolayı bozulmaz.
EPDM fitiller her iki senede bir defa olmak üzere montaj sırasında tarafınıza verilecek olan sprey gres yağları ile yağlanacaktır.

Tüm fitiller alüminyum profillerde yer alan özel fitil kanallarına monte edildiği için zaman içinde yerinden çıkmazlar.

Sistemin bağlantılarında kullanılan vida, pim vb. Elemanların tümü 1/1/6 kalite INOX malzemeden seçilmiştir. Dolayısı ile zaman içinde hiçbir elemanın paslanması mümkün değildir.